Partirevisjonsutvalget er oppnevnt

Nytt Partirevisjonsutvalg ble oppnevnt 25. september 2018. Advokat og statsautorisert revisor Gunnar Holm Ringen er gjenoppnevnt som leder av utvalget. Statsautorisert revisor Louise Gran er medlem i utvalget.

Partirevisjonsutvalget ble første gang oppnevnt i 2014 etter at det ved endringer i partiloven i 2013 ble besluttet å opprette et faglig politisk og nøytralt organ for å styrke den uavhengige kontrollen av finansieringen av de registrerte politiske partiene i Norge. Nåværende utvalg er oppnevnt for en periode på fire år.

Utvalgets konkrete oppgaver følger av partiloven § 24 fjerde, femte og sjette ledd, og er tredelt.

For det første skal Partirevisjonsutvalget når Partilovnemnda finner at det foreligger mistanke om lovbrudd eller eksisterer andre uklarheter, kontrollere ”partiets eller partileddets etterlevelse av plikter i kapittel 4”, jf. partiloven § 24 fjerde ledd.

For det andre skal Partirevisjonsutvalget på oppdrag fra Partilovnemnda i mellomvalgsår ”gjennomføre rutinekontroll av innberetningspliktige partiers eller partiledds etterlevelse av pliktene i kapittel 4. Kontrollen skal være politisk nøytral og ikke omfatte områder som berører partiets eller partileddets selvstendighet eller politiske handlefrihet”, jf. partiloven § 24 femte ledd første og annet punktum, 
 
For det tredje skal utvalget i samsvar med partiloven § 24 femte ledd tredje punktum ”veilede partiet eller partileddet om forståelsen av pliktene i kapittel 4”.

Publisert 17.10.2018